מלגות מחקר:
מלגה הניתנת לסטודנט במוסד להשכלה גבוהה או במוסד מחקרי פטורה מתשלום מס הכנסה, בתנאי שהסטודנט או החוקר לא נתן תמורה או התחייב לתת בעדה. מלגה לחוקר תהיה פטורה ממס עד לתקרה של 98 אלף ש״ח, בעוד אין תקרה לפטור ממס עבור מלגה לסטודנט.
ירושות ומתנות:
נכון להיום, אין במדינת ישראל מס על ירושה. יחד עם זאת, יש מקרים בהם כן תיאלצו לשלם מס, כמו למשל מס שבח על נדל״ן. בכל הנוגע למתנות, מדובר בסוגיה הרבה יותר מורכבת שתלויה בין היתר בסוג המתנה, באיזה רקע היא ניתניה והאם ניתנה עבורה תמורה. בגדול, אם מדובר במתנה שניתנה בתום לב לקרוב (בן זוג, משפחה ממדרגה ראשונה וכו׳..) שאינו תושב חוץ- היא פטורה ממס. יחד עם זאת, כאמור, פעמים רבות תלוי הדבר בשיקול דעתו של פקיד השומה.
נכות, מוגבלות וקצבאות:
במקרים רבים מעניקה המדינה פטור מלא או הקלות מס לנכים (90%-100%), לבעלי מוגבלות ולמקבלי קצבאות. תקרת הפטור משתנה גם היא בהתאם לסיבת הזכאות ועשויה לנוע בין כמה עשרות אלפי שקלים לכמה מאות אלפי שקלים בשנה.
תרומה למוסד מוכר:
מי שתרם מעל 190 שקל בשנה למוסד ציבורי או למספר מוסדות ציבוריים המאושרים לפי סעיף 46, יהיה זכאי לזיכוי ממס הכנסה באותה השנה. עבור יחידים, הזיכוי עומד על 35% מגובה התרומה והוא יינתן על תרומה עד לתקרה של 9,517,000 ש״ח או עד 30% מסך ההכנסה החייבת במס באותה השנה, לפי הנמוך מבניהם.
ביטוח חיים
מי שמפקיד כספים לטובת ביטוח חיים פרטי זכאי להטבת מס בשיעור של 25% מסך ההפקדה, עד לתקרה של 8,500 ש״ח בשנה. אם מדובר בביטוח חיים שנמצא בתוך ההסדר הפנסיוני של השכיר, ההחזר יבוצע מתוך השכר.
גמלאים
תיקון 190 לפקודת מס הכנסה מאפשר להפקיד כספים בקופת גמל ולמשוך אותם לאחר גיל 60 עם מס רווחיי הון מופחת (15% נומינלי במקום 25% ריאלי). יחד עם זאת, הטבה זו קיימת רק בתנאי שיש לחוסך קצבה חודשית בצורת ביטוח מנהלית או פנסיה בגובה של 4,600 ש״ח או יותר. בנוסף, במקרה של מות המפקיד טרם הגעתו לגיל 75, היורשים יוכלו למשוך את הכספים עם פטור מלא ממס רווחי הון.
סעיף נוסף שיכול להקל משמעותית על גמלאים הוא 125- ד׳, לפיו, מי שנולד במהלך שנת 1948 או לפני יכול לקבל פטור מלא ממס רווחי הון על הפקדות במכשיר חיסכון והשקעה המכונה ״פוליסת חיסכון״, וזאת עד לתקרה של 13,800 ש״ח ליחיד או 16,920 ש״ח לזוג. המשמעות היא החזר מס בגובה של 3,450 ש״ח ליחיד ושל 4,230 ש״ח לזוג.