איך לשלם פחות מיסים – המדריך

איך לשלם פחות מיסים – המדריך

מבקר המדינה קבע כי בכל שנה נגבים בישראל מיסים מיותרים בגובה מיליארד שקל – אבל למה הישראלים לא דורשים את מה שמגיע להם בחזרה?

לפי דוח מבקר המדינה בשנים 2013-2019 היו זכאים 3,831 אזרחים למענקי עבודה בסך 9.7 מיליון ש״ח ואלו לא התקבלו לידיהם רק מכיוון שלא עדכנו את חשבון הבנק שלהם במערכות!

הפחד העיקרי של הישראלים נובע מחוסר הבנה של מערכות הרשויות והנדרש על מנת לקבל בחזרה את שמגיע להם.  מי זכאי לנקודות זיכוי במס הכנסה, איזו הכנסה פטורה מתשלום מס ומדוע כדאי לבצע קיזוז הפסדים בשוק ההון גם על עמלות הרכישה והמכירה? נלחמים בבירוקרטיה, שומרים על הכיס.

בישראל קיימת תופעה נרחבת של גביית מיסים יתרה. כך למשל, דו״ח מבקר המדינה קבע בסוף השנה שעברה כי בכל שנה נגבים בישראל מיסים מיותרים בגובה מיליארד שקל.

אז אומנם תשלום מיסים אינו נתון לשיקול דעתנו והתחמקות ממנו היא עבירה פלילית שעלולה להוביל לקנסות ואף לעונש מאסר, אולם היכרות עם הטבות המס השונות הקיימות בחוק ועם הזכויות שלכם בתור אזרחים יכולה לסייע לכם להילחם בתופעת הגבייה היתרה ולשמור על הכיס.

נקודות זיכוי ממס

הדרך הראשונה ואלי המוכרת ביותר לשלם פחות מס היא באמצעות נקודות זיכוי. נכון לשנת 2023 ערכה החודשי הוא 235 ש״ח שהם 2,820 ש״ח לשנה.

במצטבר זה יכול להיות הרבה מאוד כסף.

רובנו מכירים את נקודות המס ה״בסיסיות״, כדוגמת 2.25 נקודות זיכוי שכל אזרח ישראלי מקבל, 0.5 נקודות שכל אישה מקבלת ובין שתיים לשוש נקודות זיחכוי שחיילים משוחררים ומסיימי שירות לאומי- אזרחי מקבלים למשך שלוש שנים לאחר השחרור. יחד עם זאת, יש גם הרבה מקרים שאולי פחות מוכרים לחלק מאיתנו, בהם תוכלו לקבל נקודות זיכוי מס נוספות ולחסוך אלפי שקלים בשנה.

כך למשל, עבור סיום תואר ראשון- תוכלו לקבל נקודת זיכוי אחת למשך שנה ועבור סיום תואר שני או שלישי תוכלו לקבל חצי נקודת זיכוי לשנה נוספת. גם הורים לילדים עד גיל 18 זכאים במקרים רבים לנקודות זיכוי ממס, כמו גם מפרנסים יחידים, עובדים המשלמים מזונות, בעלי מוגבלות, עולם חדשים, גרושים ותושבי ישובים המזכים בהטבת מס.

הגדילו הכנסה פטורה ממס

דרך נוספת שיכולה לסייע לכם לשלם פחות מס היא באמצעות הגדלה של הכנסה הפטורה ממס לפי חוק. כך למשל, הפרשה של השיעור המירבי האפשרי לקנות פנסיה ולקרנות השתלמות יכולה לזכות אתכם בהטבת מס.

אם יש לכם קרן השתלמות, תוכלו גם שם להגדיל את ההפרשה לשיעור המירבי ולהנות מהטבת מס משמעותית עם שחרור הקרן בתום שש שנים. בנוסף, יש מקרים בהם ניתן למשוך את הקרן מוקדם יותר (לאחר שלוש שנים) ועדיין לקבל את הטבת המס, כמו למשל למטרת מימון לימודים או אם העובד הגיע לגיל פרישה.

יש לציין כי פתיחת קרן השתלמות אפשרית אך ורק בהסכמת המעסיק להפריש כסף מצידו. שכירים לא יוכלו לפתוח קרן שכזאת, גם אם מציעים למעסיק להפריש בעצמם בלבד- אלא אם יפתחו בעצם עוסק מורשה.

שכיר יכול להפקיד לקרן השתלמות עד 18,854 שקל בשנה, כאשר החלוקה היא 2.5% על חשבון העובד ו- 7.5% על חשבון המעסיק. ניתן להפקיד כספים נוספים מעבר לתקרה, אולם עליהם לא תקבלו את הטבת המיסוי של הקרן.

עצמאי יכול להפריד לטובת קרן השתלמות 12,150 ש״ח עבורם יקבל פטור מלא ממיסים (בדומה לקרן השתלמות של שכיר) או להפקיד עד 18,960 ש״ח ועבור הפער בין הסכומים הוא ייהנה רק מפטור ממס רווחי הון בעת המשיכה (25%), אך לא ממס הכנסה. יתרה מכך, העצמאי יוכל לנכות את הסכום שהפריש לקרן מסך ההכנסה השנתית ובשל כך לשלם פחות מס וביטוח לאומי.

דרך נוספת באמצעותה ניתן ״לעבות״ את קצבת הפנסיה ולחסוך בתשלום מס היא קופת גמל להשקעה. לקופה זו תוכלו להפקיד בכל שנה עד 72,616 ש״ח (באופן חד פעמי או בהפקדה חודשית) ולאחר גיל 60 ניתן למשוך את הסכום שהצטבר בצורת קצבה חודשית ולהנות מפטור מס מלא על הרווחים.

גם נדל״ן יכול לזכות אתכם בהכנסה פטורה ממס. כך למשל, השכרת דירת מגורים בישראל פטורה ממס עד תקרה 5,196 ש״ח בחודש. אם סך ההכנסות משכר הדירה בחודש גבוה מסכום זה אך נמוך מ- 10,392 ש״ח (פי שניים מהתקרה), יכול המשכיר לקבל פטור חלקי ולשלם את שאר המס לפי מדרגת המס בו הוא נמצא.

במקרה כזה אפשר גם לקזז מהסכום החייב במס הוצאות שוטפות כמו תיקונים ותחזוקה של הדירה. אולם, אם שכר הדירה המצטבר עולה על 10,392 ש״ח, שיעור המס יעמוד על 10% ולא ניתן לקזז הוצאות. בנוסף, אם המשכיר בן 65 ומעלה, הוא גם יכול ליהנות מהפחתה של מדרגת המס המינימלית מ-30% ל-10% (אם שאר הכנסותיו לא מקפיצות אותו מדרגה בלי קשר לדירה).

קיזוז הפסדים בשוק ההון

במסגרת הגשת הדוח השנתי למס הכנסה ניתן לקזז הפסדים בשוק ההון כנגד המס המשולם על רווחים. חישוב המס מתבצע עבור כל שנת מס בנפרד. כאשר לא ניתן להעביר רווח הון בין שנת מס אחת לאחרת, אולם כן ניתן להעביר הפסדים. יחד עם זאת, על מנת להתקזז על הפסדים ממניות למשל יש למכור את המניה קודם ו״לקבע״ את ההפסד.

בנוסף, ניתן לקזז הפסדים גם כנגד מס על הכנסות מדיבידנדים או על ריבית ששולמה בשנת המס שבה נוצר ההפסד. לדוגמא:  מכירת דירה, הפסדים מניירות ערך ואפילו את עמלות הקנייה והמכירה ששילמתם עליהן.

לעוד זכאויות- היכנסו למדריך ״הטבות ייחודיות להפחתת מיסים״

פוסטים נוספים בנושא

המדריך למכירת נכס – שלב ההכנה למכירה

מכירת נכס היא לא דבר של מה בכך, לרובנו, נכסי מקרקעין הם הנכס המשמעותי ביותר שברשותנו.הליך מכירת נכס אומנם נראה פשוט, מעטים יודעים איך לבצע את ההליך כך שהרווחיות מהמכירה תהא המשתלמת ביותר.רובנו לא בקיאים בהוצאות השונות הכרוכות בהליך המכירה ובאלמנטים מיסויים ש״צצים״ במהלך ההליך.אי תכנון הליך המכירה וההוצאות הנלוות

דילוג לתוכן